Tarragona, 17, 18 i 19 de maig de 2002

 

EL FÒRUM I LA III CONVENCIÓ

EL FÒRUM D'ORGANITZACIONS DE PERIODISTES (FOP)

El Fòrum d'Organitzacions de Periodistes (FOP) és una plataforma unitària que reuneix diverses organitzacions professionals i laborals de periodistes. Té com a objectiu planificar, coordinar i realitzar accions i activitats conjuntes per a la defensa dels drets laborals i professionals dels periodistes amb la finalitat que l'exercici de la seva professió respongui al dret constitucional de tota la ciutadania a rebre informació veraç i contrastada. El Fòrum treballa per la millora de les condicions de treball d'aquests professionals com la millor garantia de la seva independència en l'exercici del periodisme.

En el Fòrum s'integren la Federació d'Associacions de la Premsa d'Espanya (FAPE); les Agrupacions de periodistes dels sindicats majoritaris Comissions Obreres (AP-CCOO) i Unió General de Treballadors (AGP-UGT); la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC). Aquestes organitzacions representen conjuntament uns 13.000 periodistes.

El Fòrum, a més, està obert a la creació de fòrums autonòmics en les diferents comunitats de l'Estat i a la integració d'altres organitzacions que mantinguin els mateixos objectius de defensa dels drets dels professionals amb caràcter general. El Fòrum, per la seva naturalesa de plataforma unitària d'organitzacions, pren les decisions per consens.

ORIGENS DEL FÒRUM

Els primers integrants del Fòrum es van reunir per primera vegada a Santander, el novembre de 1993, on van fer públic el "Manifest de Santander" que contenia els principis i objectius bàsics com a primer pas per a la seva constitució.

En aquesta resolució s'instava a "potenciar la coordinació de treballs i objectius entre les diverses organitzacions de periodistes a l'Estat espanyol i a fomentar des d'aquestes organitzacions no només l'estabilitat laboral i un salari digne per a tots els professionals en exercici, sinó també les oportunitats per als que comencen, amb l'objectiu de dignificar la categoria professional i ètica dels periodistes". Per aquesta raó s'animava a les organitzacions existents a "reunir-se en un Fòrum General de Periodistes per debatre possibles línies de coordinació i acció comú".

Nou anys després, el Fòrum s'ha consolidat en la seva vocació de treballar unitàriament i ha desenvolupat un seguit d'activitats i propostes per a la consecució dels seus objectius bàsics en els àmbits de la clàusula de consciència, el secret professional, els estatuts de redacció, els còdis deontològics i el marc de la negociació col·lectiva, els més rellevants en l'exercici de la professió.

ACTIVITATS I PROPOSTES DEL FÒRUM

Les principals activitats organitzades pel Fòrum es centren en la convocatòria i celebració de les Convencions de Periodistes i totes les accions necessàries per dur a terme el desenvolupament posterior de les conclusions que s'hi acorden. Entre aquestes activitats cal destacar:

  • Suport al desenvolupament d'un conveni estatal per a la regulació del sector.
  • Activitats per a la regulació de la figura del periodista col·laborador
  • Defensa dels drets d'autoria
  • Preparació del projecte de "Estatut del periodista professional" per a la regulació de la professió periodística.
  • Preparació del projecte de Llei de drets laborals dels periodistes
  • Reunions amb els ministres de Treball per al desenvolupament dels convenis marc estatals
  • Reunions amb els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per impulsar les iniciatives legislatives de regulació de la professió
  • Participació en accions de defensa dels drets dels professionals en tot l'Estat.
  • Participació en activitats i accions a favor d'una ràdio i televisió pública digna, plural i que atengui al concepte de servei públic.
  • Organització i participació en activitats de promoció dels deures dels periodistes per garantir l'accés a la informació de tota la ciutadania.

 


LA TERCERA CONVENCIÓ

El Fòrum d'Organitzacions de Periodistes convoca la III Convenció de Periodistes de l'Estat espanyol amb la finalitat que el col·lectiu de professionals del periodisme es reuneixi durant dos dies i debateixi sobre els temes que més preocupen en l'exercici d'aquesta professió.

En aquesta ocasió s'ha escollit la ciutat de Tarragona per la importància de la seva activitat i promoció exterior degut a la potència del seu sector turístic, per la importància de la seva activitat productiva i per la bellesa i la riquesa arquitectònica en un paisatge privilegiat que li ha valgut la nominació per part de la UNESCO de Patrimoni de la Humanitat.

Les dues anteriors convencions de periodistes es van celebrar a Cadis, al mes de maig de 1998 i a Valladolid, al mes de en Juny de 2000 i totes dues van reunir uns 300 periodistes.

En la convenció de 2002 estan previstes dos jornades de treball de presentació i debat de les propostes professionals i laborals sobre els temes que afecten l'exercici del periodisme.

Aquesta reunió de professionals es converteix de nou en la cita més important per als periodistes en tot l'Estat, tant pel número d'assistents, com pels continguts que s'hi debatran.


 

 
 

        S   I   N   D   I   C   A   T       D   E       P   E   R   I   O   D   I   S   T   E   S       D   E       C   A   T   A   L   U   N   Y   A        
Ronda Universitat, 20, 3, 1   08007 Barcelona   T: 934 127 763   F: 934 121 273   spcsindicat.org
Webmaster: webmasterssindicat.org